In uw winkelmandje: 0 Artikel, 0,00 EUR

Longkanker gerelateerd aan koolhydraten

Hoge glycemische index bevorderd mogelijk kanker

De meest voorkomende oorzaak voor longkanker is natuurlijk tabak.
Maar ook niet-rokers kunnen de ziekte krijgen.
Voedingsgewoonten zouden mogelijk aan de basis kunnen liggen.
Een nieuwe studie vermoedt een verband tussen sommige koolhydraten en longkanker, met name een verhoogd risico van 49 procent.

Dat koolhydraten niet goed voor je lijn zijn, dat wisten we al langer.
Maar dat ze ook slecht zouden zijn voor de longen klinkt als verrassender nieuws. Wetenschappers ontdekten dat voeding met een hoge glycemische index - zoals wit brood, popcorn, cornflakes en witte rijst - het risico op longkanker zou kunnen verhogen. Verbazingwekkend genoeg vooral bij niet-rokers.

De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. De GI schat de snelheid in waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt na inname van koolhydraten. Er zijn etenswaren met een hoge GI en er zijn er met een lage GI. De bereidingswijze kan een invloed hebben op de GI. Frietjes bevatten bijvoorbeeld 'snellere' koolhydraten dan gekookte aardappelen.

Theoretisch zorgt voeding met een hoge GI voor hogere doses glucose en insuline in het bloed, die op hun beurt de Insuline-achtige groeifactoren (IGF's) verhogen. In het verleden werd het verband tussen verhoogde IGF's en een verhoogd risico op longkanker al aangetoond.
Auteur : Stephanie Melkonian.

49 procent meer kans op kanker

"We stelden vast dat het risico op longkanker bij de deelnemers met de hoogste dagelijkse GI met 49 procent verhoogde in vergelijking met die met de laagste dagelijkse GI", zegt Dr. Stephanie Melkonian van het MD Anderson Cancer Center van de University of Texas. Melkonian leidde het onderzoek. Uit deze bevindingen zou je kunnen opmaken dat, als we minder voedsel met een hoge GI eten, we ook het risico op longkanker verlagen.

Uit vroegere studies bleek al dat eetgewoontes het risico op longkanker kunnen beïnvloeden. Zo kunnen we maar beter te veel rood vlees, verzadigde vetten en melkproducten vermijden. Melkonian bevestigt het verband tussen verhoogde concentraties IGF's en een verhoogd risico op longkanker. "Maar het verband tussen de glycemische index en het risico op longkanker bleef onduidelijk", zegt de onderzoekster.

Auteur : Dr. Xifeng Wu.

"Die verbanden kwamen voor het eerst wel meer naar voren in bijzondere subgroepen, zoals niet-rokers en mensen met de diagnose van het plaveiselcelcarcinoom", zegt co-auteur Xifeng Wu.

Longkankerrisico hoger bij niet rokers

De onderzoekers ontdekten dat van wie nooit gerookt hadden, zij met een hoge GI meer dan dubbel zoveel kans op longkanker hadden. Terwijl de rokers dat risico maar met 31 procent zagen toenemen in vergelijking met de groep rokers met de laagste GI.

Als conclusie wordt ons aangeraden om de inname van eten en drinken met een hoge GI te beperken.

Professor Xifeng Wu: "De resultaten van dit onderzoek suggereren dat - naast een gezonde levensstijl zoals het vermijden van tabak, het beperken van de alcoholconsumptie en het fysiek actief zijn - het limiteren van de consumptie van voeding en drank met een hoge glycemische index een middel zou kunnen zijn om het risico op longkanker te verlagen."

De studie werd vorige week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Artikel door: Joeri Vlemings in HLN van 9/03/16 - Bron: MD Anderson Cancer Center.

Verzorg je darmen met vezels en groene voeding

Groene superfoods : www.chlorella.be - www.klamathalgen.be - www.spirulina-hawaii.be
Nuttige producten : ColonLife en Prebiotische kauwdrops

Hulda Clark Zappers -- Bloedzapper Bob Beck -- Natriumbicarbonaat -- Prebiotica -- Colonlife -- Colloidaal Zilver -- LCD Minizapper -- Colonlife Kanker is een schimmel is een boek geschreven door Dr Simoncini ISBN 88-87-24108-2